Wat van binnen gebeurt
is van buiten zichtbaar

Kijken naar lichaamstaal

Vergroot het empathisch vermogen

De kenniseconomie resulteert in dat we alles vanuit het hoofd benaderen. We willen alles snappen, begrijpen en aansturen. We denken zelfs controle te kunnen houden op emoties. Echter sijpelt dit via je lichaam naar buiten. We noemen dit een non-verbaal lek. Juist daarnaar leren kijken, maakt dat je iemand vanuit een menselijk perspectief ziet.

 

Kijken naar een ander is één maar durven kijken naar jezelf is zeker zo belangrijk. Het helpt je zelfbewustzijn te vergroten en creëert een gezonde nieuwsgierigheid. Dit nodigt uit om zonder oordeel naar een ander te kijken, want iedereen vertelt een verhaal. Niet altijd met woorden, soms wordt het afgedekt. Zodra je dit kunt zien vanuit een gezonde intentie om verbinding te maken, is er niets mooiers dan met mensen te werken.

 

Hoe zelfbewuster je bent, des te beter je emoties bij anderen kunt inschatten. Empathisch vermogen laat je inspelen op hoe een ander zich voelt en dit nodigt uit tot de essentie te komen. Oog hebben voor de ander wordt ervaren als waardering en levert een positieve bijdrage aan veiligheid, gezien worden en vertrouwen. Bovendien geeft dit een boost aan energie. Het startpunt voor werkgeluk en preventie van ziekteverzuim.

 

Nieuwsgierig? Onderstaand voorbeelden vertellen over het kijken naar communicatie:

“5% verhoging van productiviteit bij aandacht voor de gezondheid van medewerkers”

‘Dit is toch de nodige dramatiek en acteerwerk.’

“Nee joh! Deze man heeft écht geen slapeloze nachten. Dit is een zakelijk besluit en ik zie hier toch de nodige dramatiek en acteerwerk.” Een zinsnede uit de mond van een journalist in navolging op de update over de Corona maatregelen. 

 

Is hij vergeten te kijken? Wordt dit gekleurd door persoonlijke invulling? Kijken naar een ander zonder oordeel is een uitdaging. Kom maar eens los van (politieke) kleur, mening en voorinformatie. Lukt het je, dan geeft het de kans een ander écht te zien. De ander voelt zich hierdoor ook gezien. Aandacht voor lichaamstaal is een belangrijke schakel in menselijke communicatie. 

Hoe geloofwaardig is de felicitatie van Nigel Farage?

Als iemand je feliciteert en de desbetreffende persoon is écht blij voor je dan zie dat terug in een expressie. Bijvoorbeeld in een (glim)lach.

 

Opvallend in het gezicht van Nigel Farage is één mondhoek omhoog en beide wenkbrauwen opgetrokken. Een échte lach kenmerkt zich door beide mondhoeken omhoog, ogen die kleiner worden en een ontspannen voorhoofd. Al deze kenmerken zijn niet zichtbaar, de felicitatie is niet gemeend.

 

Herken je dit in een conversatie, zie het dan als een rode vlag. Vraag door. Blijf kijken. En gebruik ook zeker je onderbuikgevoel. Eén mondhoek omhoog kan namelijk ook minachting betekenen. En als iets niet raadzaam is, dan is het wel met iemand in zee gaan waar een basis aan gelijkwaardigheid niet aanwezig is.

Meer informatie?

Vul dan het contactformulier in.

Kennismaken?

Vul dan het contactformulier in.