De kenniseconomie resulteert in dat we alles vanuit het hoofd benaderen. We willen alles snappen, begrijpen en aansturen. We denken zelfs controle te kunnen houden op emoties. Echter sijpelt dit via je lichaam naar buiten. We noemen dit een non-verbaal lek. Juist daarnaar leren kijken, maakt dat je iemand vanuit een menselijk perspectief ziet.
Kijken naar een ander is één maar durven kijken naar jezelf is zeker zo belangrijk. Het helpt je zelfbewustzijn te vergroten en creëert een gezonde nieuwsgierigheid. Dit nodigt uit om zonder oordeel naar een ander te kijken, want iedereen vertelt een verhaal. Niet altijd met woorden, soms wordt het afgedekt. Zodra je dit kunt zien vanuit een gezonde intentie om verbinding te maken, is er niets mooiers dan met mensen te werken.
Hoe zelfbewuster je bent, des te beter je emoties bij anderen kunt inschatten. Empathisch vermogen laat je inspelen op hoe een ander zich voelt en dit nodigt uit tot de essentie te komen. Oog hebben voor de ander wordt ervaren als waardering en levert een positieve bijdrage aan veiligheid, gezien worden en vertrouwen. Bovendien geeft dit een boost aan energie. Het startpunt voor werkgeluk en preventie van ziekteverzuim.
Nieuwsgierig? Onderstaand voorbeelden vertellen over het kijken naar communicatie: